Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

“Niet naast, maar op de snelweg stroom opwekken”

13 oktober 2021

Middelbare scholieren vinden energietransitie nodig maar komen met alternatieve vorm voor windenergie.

Havo 4, Onderzoeken en Ontwerpen (O&O), een project. Waar leidt dit toe? Nieuwe ideeën over alternatieve vormen voor windenergie! De opdrachtgever EnergieA16 heeft het idee opgepikt voor in de nieuwsbrief van het bedrijf. Lees hieronder het hele artikel. 

Vijf vragen aan vijfdejaars havo-scholieren Jairo en Alex van het Newmancollege uit Breda

1. Er komen in jullie omgeving 28 windmolens. Om te beginnen, zijn jullie bekend met Energie A16?
Alex: “Jazeker. We hebben in havo 4 een Onderzoeken & Ontwerpen project gedaan. Daarbij hebben we vanuit Energiek Moerdijk, partner uit het netwerk van Energie A16, de opdracht gekregen om met een oplossing te komen voor een alternatieve energiebron in de stad. Die oplossing moest zo duurzaam en klein mogelijk gemaakt worden, zodat zo min mogelijk mensen daar last van zouden hebben.”

Jairo voegt toe: “Mensen hebben over het algemeen wel last van windmolens. Een alternatief voor windmolens was daarom onze opdracht. Aan het begin van de opdracht hebben we veel informatie gekregen over hoe windmolens werken en over Energie A16.”

2. Een alternatief voor windmolens, dat klinkt interessant. Wat was jullie oplossing?
Jairo: “We hebben een windvanger bedacht die we ook langs de A16 zetten, in de vangrail. Wij zijn van plan om met de wind die de auto’s creëren, energie op te wekken. Hiervoor plaatsen we in de vangrail dynamo’s die gaan draaien doordat de auto’s die erlangs rijden lucht verzetten. Om de zoveel meter moeten er omvormers komen. Daar wordt de opgewekte energie omgezet in stroom dat makkelijk naar de huizen in de dorpen en steden toe kan. Op die manier hebben je bijna continu een stroom aan energie. We zijn dus voor een oplossing buiten de stad gegaan, omdat je in de stad toch minder wind vangt en het allemaal wel veilig moet blijven.”

Alex: “De wind die auto’s bij snelwegen veroorzaken wordt helemaal niet gebruikt. Zonde dus. In plaats van grote windmolens naast de snelweg te zetten, gebruiken wij gewoon de bestaande snelweg.”

Een schets van het idee

3. Als jullie oplossing voldoende stroom op kan wekken, zijn er minder windmolens nodig. Wat vinden jullie eigenlijk van windmolens?

Jairo: “Als energiebron zijn windmolens op dit moment één van de meest effectieve en groene energiebronnen. Het opwekken van energie is vrij gemakkelijk met grote windmolens. Maar overlast beperken is wel moeilijk. Windmolens hebben veel voordelen, het is zeker beter voor het milieu. Maar het heeft ook wel nadelen door de overlast. Al zijn die natuurlijk veel minder groot dan de gevolgen van fossiele brandstoffen op het klimaat.”

“Het is zeker een beter alternatief”, zegt Alex. “Mij lijken windparken op zee wel een goede oplossing.”

4. De opwek van windenergie is nodig voor de energietransitie. Wat vinden jullie van de energietransitie?
Alex: “Ik denk dat het nodig is. Als we alles zoveel mogelijk willen behouden zoals het nu is, dan moet er wel wat gebeuren. We kunnen niet 50 jaar zo door blijven gaan. Dus het is goed dat we zeggen, we stoppen met fossiele brandstof en gaan het anders doen. Maar, het kan natuurlijk niet in één keer omgedraaid worden. Daarom is het goed dat we daar nu mee aan de slag gaan.”

Jairo beaamt: “Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. Dan richten we zo min mogelijk schade voor de natuur aan, en kan de transitie geleidelijk gaan. Het is niet dat we in één keer alles moeten doen of anders is het al te laat. Nu hebben we nog de tijd om ervoor te zorgen dat alles goed komt.”

5. Hoe ziet jullie ideale wereld eruit in 2050?
Alex: “Ik zou zeggen dat we in 2050 alles wat schadelijk is voor het milieu eruit hebben gewerkt. Dus alle auto’s zijn bijvoorbeeld elektrisch geworden, en worden opgeladen met groene stroom. En dat grote vervuilers, zoals een Tata Steel, ook groen zijn worden. Dat scheelt veel voor het behoud van de natuur.”

“Ook zetten hopelijk de technologische ontwikkelingen zich voort zodat we in 2050 groene energie steeds beter op kunnen wekken”, zegt Jairo. “Zonder impact op de omgeving. De snelwegen in Nederland liggen dan natuurlijk vol met onze dynamo’s.”

Meer nieuwsberichten

Klik hieronder op het bericht om verder te lezen.

Aanmelden Brugklas - Geen Loting

29 maart 2024

Aanmelden brugklas

7 maart 2024

Die Gedanken sind frei!

23 januari 2024

Meer weten?

Neem contact met ons op.

Van maandag tot en met vrijdag kun je ons bellen op 076-5810450 of mail ons op secretariaat@newmancollege.nl.