Gymnasium

Op het Newmancollege kunnen vwo leerlingen na de brugklas kiezen voor het Gymnasium. De leerlingen volgen dan als extra vakken Latijn en Grieks, ook wel klassieke talen genoemd.

In klas 2 en 3 zijn beide vakken verplicht, in de bovenbouw (klas 4 en hoger) kan ervoor gekozen worden om met alleen Latijn of Grieks verder te gaan.

Wat houdt het Gymnasium in?

Het is begrijpelijk dat het Gymnasium nog steeds volop in de belangstelling staat, want zonder het Grieks en het Latijn zouden we onze taal niet herkennen, en de wereld om ons heen zou er zonder de invloed van de Grieken en Romeinen heel anders uitzien. Ook de manier waarop wij tegen allerlei dingen aankijken is voor een groot deel door de cultuur van de Grieken en Romeinen bepaald. Kortom: als je meer van de Grieken en Romeinen af weet en bekend bent met Grieks en Latijn, heb je daar veel voordeel van bij allerlei vakken. Niet alleen bij vakken zoals geschiedenis en bij de moderne talen, waar ook veel sporen van het Grieks en Latijn in terug te vinden zijn, maar ook als je later een medische of juridische studie gaat doen heb je veel voordeel van een Gymnasiumopleiding. Je kunt het Gymnasium dus zien als een brede vwo-opleiding, een prima basis voor latere vervolgopleidingen.

Het Gymnasium op het Newmancollege

We beginnen op school nog niet in de brugklas met het Gymnasium; wel krijgen vwo-leerlingen in de brugklas voorbereidende lessen voor de klassieke talen. Daardoor weet je aan het eind van de brugklas wat het inhoudt om de gymnasiumopleiding te volgen. In klas 2 en 3 krijg je dan, naast alle andere vwo –vakken, de vakken Latijn en Grieks. Je leert niet alleen deze talen, ook de cultuur van de Grieken en Romeinen komt volop aan bod. Elk schooljaar hebben we een dagexcursie naar bijv. het archeologische park in Xanten, of naar een museum of tentoonstelling, speciaal gericht op de klassieke oudheid. Na de derde klas kun je kiezen, of je verdergaat met het Gymnasium: om een Gymnasiumdiploma te krijgen moet je eindexamen doen in Grieks of Latijn, of in beide vakken. Ook is het mogelijk om dan over te stappen naar het Atheneum, als de Gymnasiumopleiding toch teveel van je vraagt.

Romereis

We kennen op het Newmancollege een Romereis, voor de leerlingen van klas 4 en 5. In deze geweldige stad kunnen de leerlingen de vele overblijfselen van de rijke cultuur van de klassieke oudheid zelf gaan zien!

Combinatie Gymnasium en Technasium

Wat betreft het combineren van Gymnasium met het Technasium (vwo) geldt het volgende:

In de brugklas: Technasium volgen, Gymnasium is nog niet mogelijk in klas 1.
In klas 2 en 3: Een combinatie tussen Gymnasium en Technasium is  niet mogelijk.
In klas 4 en hoger: Technasium kan gecombineerd worden met Gymnasium.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op.

Van maandag tot en met vrijdag kun je ons bellen op 076-5810450 of mail ons op secretariaat@newmancollege.nl.