Notice:<i>Undefined index: cImage_alt</i><br />

De MDT-reis van Matt

5 juli 2023

Matt (13), een mavo 2-leerling van onze school, heeft dit schooljaar een MDT-traject doorlopen samen met de andere leerlingen uit zijn jaarlaag. We hebben hem gevraagd om meer over zijn MDT-ervaring met ons te delen.

‘Ik wist nooit echt hoe ik mensen echt kon helpen.’

Matt helpt zijn vader wel al eens vrijwillig, helpt zijn familie met de afwas, geeft straatmuzikanten zo nu en dan geld, maar hij wist nooit hoe hij mensen op een andere manier nu echt kon helpen. Met MDT heeft Matt verschillende activiteiten uitgevoerd, waardoor hij hier meer zicht op heeft gekregen.

Kleine challenge

Het startte allemaal met een School Take Over, een eerste themales en de eerste workshop samen met zijn klasgenoten. Vervolgens moest hij nadenken over iets kleins wat hij diezelfde week al zou kunnen doen voor een ander. Matt koos ervoor om zijn oma te helpen met de boodschappen. Ze hebben gezellig gekletst over school en over hoe het met oma en hemzelf ging. Oma was erg blij met de hulp die ze van hem kreeg! ‘Als oma alleen gaat dan gaat ze meerdere keren, want ze kan niet alles dragen. Nu kon oma alle boodschappen in één keer doen’.

‘Het geeft een fijn gevoel om iets voor iemand anders te doen.’

De Koepel

Bij de Verschilmakersdagen gingen alle leerlingen naar verschillende locaties waar ze uit hun eigen bubbel zijn gegaan en iets hebben gedaan voor een ander. Op woensdag was Matt ingedeeld bij de Koepel, waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. De leerlingen kregen een leuke en interessante rondleiding door de Koepel. Matt gaf aan dat hij een totaal andere voorstelling had van de situatie in de Koepel dan dat het daadwerkelijk was. Hij had chaos en geen structuur verwacht, maar in de realiteit was het heel schoon en goed georganiseerd. ‘Ze hadden een fitnesskamer met gedoneerde fitnessapparatuur, een klaslokaal waar leerlingen huiswerk konden doen en een speelkamer voor wat jongere kinderen. Ook hadden ze een Nintendo Switch staan’. Matt heeft de Switch geïnstalleerd en vervolgens heeft hij een potje Mario Kart gespeeld met een aantal kinderen van rond de 7 jaar. ‘Ik verstond ze niet, maar het was wel leuk. We communiceerden via een vertaler. Op deze manier ontstond er toch een gesprek’. Matt en zijn groepje hebben op allerlei manieren meegeholpen in de Koepel. Hij vond het zo leuk dat hij heeft gevraagd of hij langer mocht blijven. ‘Ik had het naar mijn zin. Het geeft een fijn gevoel om iets voor iemand anders te doen. Zij hadden hulp nodig en als ik thuis ben, ga ik toch maar gamen, dan kan ik beter iets voor iemand anders doen’. Matt wist al dat hij later iets met mensen zou willen doen en de Verschilmakersdagen bevestigde dit voor hem. 


‘Ik zou het zo nog een keer doen!’

Grote challenge

Na de tweede workshop kozen de leerlingen een thema wat hen aansprak, waarbinnen zij een grote challenge voor zichzelf gingen bedenken. Matt koos het onderwerp eenzame ouderen binnen het thema maatschappij. In eerste instantie heeft hij contact gezocht met een zorginstelling. Toen hij daar te horen kreeg dat hij zijn plan daar niet kon uitvoeren, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft hij direct een alternatief gezocht. Matt belde zijn andere oma op. Hij wilde tijdens zijn MDT-traject namelijk graag iets betekenen voor beide oma’s. Hij stelde voor om een bingo-avond te organiseren voor oma en haar breiclub. Oma was heel erg enthousiast over dit idee! Matt kwam aan bij de breiclub met zijn bingospullen en zeer bijpassende prijzen, namelijk bolletjes wol. Toen de drie bingorondes voorbij waren, hebben de ouderen Matt leren breien. Zowel de ouderen als Matt zelf waren heel erg enthousiast en zouden het zo nog een keer doen. 

Het hele proces

Als Matt terugkijkt op zijn MDT-reis heeft hij nieuwe mensen ontmoet, meer inlevingsvermogen gekregen, kijkt hij anders tegen vrijwilligerswerk aan en weet hij nu beter hoe hij iets goeds kan doen voor anderen.

Matt is nog niet klaar met impact maken en overweegt sterk om volgend schooljaar deel te nemen aan de International Award for Young People. Daarnaast spreekt Matt uit in de toekomst graag vrijwilligerswerk te willen doen. ‘De seconde dat ik veel vrije tijd heb, ga ik vrijwilligerswerk doen!’

Meer nieuwsberichten

Klik hieronder op het bericht om verder te lezen.

Save the date!

5 juli 2024

Uitslag na tijdvak 2!

3 juli 2024

Feest!

13 juni 2024

Meer weten?

Neem contact met ons op.

Van maandag tot en met vrijdag kun je ons bellen op 076-5810450 of mail ons op secretariaat@newmancollege.nl.